BİLİMSEL MÜTALAA (UZMAN GÖRÜŞÜ) talepleriniz ...

Adli tıp/bilimler alanında, taraf ya da taraf vekillerinin talep etmesi durumunda HMK madde 293* ve CMK madde 67** kapsamında “Bilimsel Mütalaa (Uzman Görüşü)” düzenlemektedir. Bilimsel Mütalaa (Uzman Görüşü) talepleriniz için Tıp Fakültesi Dekanlığına başvurulabilmektedir. Başvuru öncesi Adli Tıp ABD Başkanlığına bilgi verilmelidir.

 

 Hizmet verilen adli tıp/bilimler alanları;

- Zehirlenmeler/Alkol ve madde kullanımına ait sorunlar
- Vesayeti gerektiren hâller
- Trafik kazası ile ilgili sorunlar
- Tıbbî uygulama hatası (Tıbbi malpraktis) iddiası
- Şiddet (Aile içi şiddet, çocuğa, kadına, sağlık personeline yönelik şiddet, iş yerinde şiddet)
- Hayata karşı suçlar (Ölüm ve ölüme etki nedenlerin adli tıbbi değerlendirilmesi)
- Fiil ehliyetinin tespiti (Hukuki ehliyetin var olup olmadığının değerlendirilmesi)
- Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (Cinsel istismar/saldırı olgularının değerlendirilmesi)
- Ceza sorumluluğu değerlendirmesi
- Boşanmada velayet
- Adli belge inceleme (El/yazı inceleme)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 

 

* HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU 6100/12.01.2011 (Uzman görüşü) Madde 293- (1) Taraflar, dava konusu olayla ilgili olarak, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler. Sadece bu nedenle ayrıca süre istenemez. (2) Hâkim, talep üzerine veya resen, kendisinden rapor alınan uzman kişinin davet edilerek dinlenilmesine karar verebilir. Uzman kişinin çağrıldığı duruşmada hâkim ve taraflar gerekli soruları sorabilir. (3) Uzman kişi çağrıldığı duruşmaya geçerli bir özrü olmadan gelmezse, hazırlamış olduğu rapor mahkemece değerlendirmeye tabi tutulmaz.
** CEZA MUHAKEMESİ KANUNU  5271/04.12.2004 (Bilirkişi raporu, uzman mütalaası) Madde 67 – (1) İncelemeleri sona erdiğinde bilirkişi yaptığı işlemleri ve vardığı sonuçları açıklayan bir raporu, kendisinden istenen incelemeleri yaptığını ayrıca belirterek, imzalayıp ilgili mercie verir veya gönderir. Mühür altındaki şeyler de ilgili mercie verilir veya gönderilir ve bu husus bir tutanağa bağlanır. (2) Birden çok atanmış bilirkişiler değişik görüşleri yansıtmışlarsa veya bunların ortak sonuçlar üzerinde ayrık görüşleri varsa, bu durumu gerekçeleri ile birlikte rapora yazarlar.

HIZLI ERİŞİM